Prijava - utrinki

PRIJAVA - OGLED UTRINKOV

UPORABNIK
GESLO
zapomni si me

UnescoNTC sistem učenjaErasmus+eTwinningEkoŠolaGozdni vrtecZmagujmo z vrednotamiZdravje v vrtcuVarni VrtecMali SončekTurizem in vrtec

Mreža gozdnih vrtcev in šol Slovenije

Vrtec Galjevica je član Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije (www.vrtec-galjevica.si), s katero upravlja Inštitut za gozdno pedagogiko (www.gozdna-pedagogika.si) in ima podporo pri Zavodu RS za šolstvo (www.zrss.si).

Kot člani Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije spodbujamo kreativnost, inovativnost, radovednost, sodelovanje in odličnost naših otrok. Težimo k temu, da postane gozd s številnimi pozitivnimi učinki samoumeven del vsakodnevnih dejavnosti in ne le ena od mnogoterih možnosti, ki so otrokom le občasno na voljo. Vzgojitelji redno obiskujemo z otroki bližnji gozd in obenem iščemo pot nazaj k naravi, k večji svobodi gibanja in razmišljanja, ki smo ga včasih že poznali, a ga je izrinil sodoben način življenja.

Gozdni vrtci ponujamo otrokom odmik od današnje standardizirane vzgoje in poučevanja. Pri doseganju ciljev, ki sledijo kurikulu za vrtce, upoštevamo vzgojitelji otrokove naravne značilnosti in potrebe odraščanja: gibanje, iskanje izzivov, ki so potrebni za razvoj nevrološkega sistema, svoboda, prosta igra, gradnja socialnih odnosov … To je poučevanje, ki prinaša nove priložnosti, več avtonomije, vseživljenjsko učenje, raziskovanje, odkrivanje bogastva virov, samozavest, samozaupanje, ustvarjalnost in pozitivno klimo. Vse našteto velja tako za pedagoške delavce kot otroke.
Vrtec Galjevica leži ob vznožju Golovca. Otroci in strokovni delavci že od nekdaj radi zahajamo v bližnji gozd. Naravno okolje - GOZD imamo na dosegu roke in ga pri vzgojno izobraževalnem delu z otroki v polni meri tudi izkoristimo. V gozdu izvajamo najrazličnejše dejavnosti iz vseh področij kurikula. V gozdu najpogosteje izvajamo gibalne in naravoslovne dejavnosti. V toplejših mesecih še pogosteje bivamo v gozdu, kjer izvajamo dejavnosti s področja jezika, matematike in umetnosti.

Gozd otrokom predstavlja prostor, kjer se lahko sprostijo, umirijo. Nudi jim prostor za raziskovanje in ustvarjanje. Je idealna priložnosti za razvijanje družabnosti, krepitev socialnih odnosov, razvijanje empatije, zaupanja vase in priložnost, kjer otroci razvijajo svoje lastne koncepte iskanja rešitev ob različnih situacijah v katerih se znajdejo v naravnem okolju, katerega nudi gozd. Strokovnim delavcem gozd ponuja naravni laboratorij, kabinet z vsemi pripomočki, katere potrebujemo za izvedbo različnih dejavnosti.

Koordinator projekta na nivoju vrtca: Miha Mrak.

logo mreza RGB